петък, 3 май 2013 г.

Разходка до центъра на България

Географският център на България се намира горе-долу на 23 км. югоизточно от вкъщи. Как според вас е удачно да се представи един център? Сега ще ви кажа: с кол. Предполагам, са решили, че няма нужда от нещо помпозно след, като в книгата "Мечо пух" северният полюс също беше най-обикновен  кол.

И тъй, от там през тревите на поляната, известна като месността "Узана", до едноименната хижа и от там към връх Исполин. Епично звучи, ще кажете. Отнема час умерен ход комбиниран със  сладки приказки и паузи за снимки.

Самият връх е трудно да бъде разпознат, понеже наоколо няма нищо, на което заслужено би могло да се даде името "Исполин". Тъй или иначе на върха има метален кръст, вижда се връх "Шипка" (по старо му "Столетов"), Бузлуджа, двадесет и няколко ветрогенератора, връх Голям Кадемлия и язовир Копринка.

Прекъсваме вечерната програма с извънредно съобщение, че в Русе има изненадващо количество комари.

Както е видно от снимката попаднахме на вече смятаният за изчезнал вид "Необикновен Явор" сниман до брат му "Обикновен Явор" и двамата току-що разлистени.

3 коментара:

  1. 150 км нагоре по дунава комарите са като току що родени агънца-багънца, но много по-свирепи.

    ОтговорИзтриване
  2. "Дърво до 40м, пъпките маслено зелени!" Умрях от смях :D

    ОтговорИзтриване
  3. @чилко: верно много големи Чиле, аз съвсем бях забравил какво е в Русе преди да напръскат. Бръмчат ти мелодично на ушенце.

    ОтговорИзтриване